), Masa kat lobby pun actually i dah rasa semacam, staff pun mcm weirdos…cermin kawasan lobby tu really mcm weird…tapi ahh watdehek hotel penuh dan banyak org ! Ini Rahsia 3 Tempat Cuti Popular Malaysia (Yang Hangpa Tak Tau), https://www.jomjalan.com.my/wp-content/uploads/2016/03/riber-cruise-600x683.jpg, Tahu Tak? Esok awal pagi kami out..huhu, Bestlah baca cite kat blog ni. Then esok nya kami 1 family nk pergi breakfast kt cafe hotel di bawah. Hampir 4 pagi baru saya dapat melelapkan mata. Saya check in sambil tunjuk surat from company and My ID. Pastu ckp jgn kacau aku, aku nk buang air je..masuk tandas, selesaikan hajat n cpt2 keluar. Syaitan memang suka perbuatan sebegini 10) Percaya yg MAHA ESA Sahaja. good info. Di datai langkawi mmg sama mcm tok senik. Tapi amat jarang bilik diberi tanpa diperiksa dahulu. Katil plak sbelahan dgn balkoni dn aku baring sbelah pintu tu. Saya dari Indonesia, saya sampai di situs ini, karena saya sedang survey, hari raya tahun depan, saya ada plan bawa istri dan anak anak traveling ke Kuala Lumpur. Sy n istri pandang satu sama lain..pelik..Sy buat selamba, tengok tv..zuppp ada bayang lintas depan tv. Memang biadap. So saya ambik la sebab malas cari hotel lain. Wktu mula pmbinaan mmg nmpk gah&indah.bakal mnjadi tarikn utama pngunjung² PD.tp xtau kt mna silapnya…hotel tu nmpk terbiar&x terurus.3org sahabat pya kenangan pahit disitu bila tido mlm mereka diganggu oleh bunyi seprti org berlari di koridor,bunyi perabot di seret n climaxnya bl kemunculan ‘si dia’ di tengah² ruang tamu. masa tu dah terbayang mcm2 terus baca ayat qursi then smbung tdo blik. Kejutkan hubby tye nape kuatkan suara tv. Rupanya bilek yg ditutup?? Sekian wassalam . Hahaha… mane xnye! Dapat rumah halil. Badan dia huyung hayang ke depan ke belakang. Dia just tanya, “Check in kt sapa? mula aku mls nak ambik port. 1 kali bunyi takde orang cakap. Mungkin kwn sebilik saya tu tutup. Maklumlah masa aku pergi resort tu kebetulan ada family day ..jadi aku dan suami dapat resort tu di tengah dan Paling hujung dan bersebelahan dgn bukit dan hutan. kalau2 berkesempatan boleh lah email dekat admin apa2 sahaja kisah seram. Apapun, kami harap hangpa kini lebih bijak memilih bilik. Juga daripada kejahatan apa yang keluar pada waktu malam dan bersembunyi pada waktu siang. Sy baru c/in situ 31 dec16 aritu.. Serius mmg seram.. Sy sewa apartment 2 blik tgkt 3.. Mlm tu adik pengsan pk sbb dia batuk ke ape. apa lagi, dia off terus TV. Pengalaman saya kedua, kami outstation ramai2 dalam bulan ramadhan tahun 2012, trip kami berakhir di genting highland and kami decide untuk tidur di seri malaysia genting sebelum meneruskan kerja-kerja di genting highland keesokan harinya. Malam besoknya, kiteorg duduk kt tangga luar bilik tu. baru je jd ni. Bilik sebelah rumah aku xde tombol. Dia suruh kawan saya check bilik air ada orang tak. U know what semua gambar yang di ambil atas feri semua ada Orbs misteri warna hijau) 2. Luxury Comfort To perform for our customer the highest level Quality of Services at fair and market competitive. So itu saya fkir. Aku dah pernah nginap sini, last minit cari hotel tak jumpe,gugel kluo marina resort. Saya pun ada pengalaman menginap di hotel yang berhantu, masa tu saya dan adik-beradik, anak sedara adalah lebih kurang 30 orang menginap di resort di melaka. Nak tak nak, reception pun bagi lah satu bilik hujung sekali di tingkat 7. Kawan aku tak bangun lagi. masa tu dah 5.30pteng camtu. Wallahualam la.. saya masuk sebab dah excited sgt,, seingat saya saya lupa bagi salam.. terus masuk bilik kemas baju solat zuhur.. sebab sejam lepas tu seminar dah nak start.. Masa nak bersiap siap g seminar tu ada radio.. kawan bukak radio tu. Mula2 takut jugak, sebab my sis biasa pergi bawa student poli. Satu apa bunyi pun takde. Mungkin nk bgtau dia ada di situ. wow. 4. jika anda telah check bilik , dan dapati bilik air ada rambut pada sinki atau tab , dan bilik air basah , eloklah tukar bilik saje. Pintu lif tutup semula lif sedang naik ke tingkat 15-16-17 Tetiba hutang lif utk level 14 menyala semula. Hahaha. Takutnya ya Allah, tuhan saja yg tau. Hati2 juga kalau ambil hotel Agoda ni sebab kadang kala mereka akan bagi bilik murah yg ada masalah mistik ni sebenarnya. Pengalaman saya pula, di sebuah hotel lama kat Pulau Pinang. So aku ni gatal pegi book bilik premium suite. Selama hampir 5 tahun bekerja, kali ni kali pertama benda ni betul2 jadi dekat aku. Hotel di Hatten Hotel Melaka- Ni pulak mmg sorry to say,tempat puaka aku cakap. Rasanya memang berhantu. Bilik ni besar dr yg biasa. tengah jalan nak keluar tu anak aku sound “takuttt.. antu fly” dia kata.. aku cakap mana2 dia tunjuk atas.. demmm tapi aku stil control. Terima kasih atas input. Contohnya Resort Tok Senik, Langkawi. nangis bukan nangis biasa2. Kalau balik dari jauh berenti sekejap dilobby. Padahal nampak banyak sawang kat situ tanda dah lama tak de sape lalu. So pagi besoknya tu, saya balik bilik tu pukul 730am… yela, dah pagi saya ingat ok la.. tak takut sangat… tapi memang rasa semacam juga bila balik bilik tu sebab takut entah apa lagi bende pelik dlm bilik tu… mcm biasa, ketuk pintu sebelum masuk.. (kali ini ketuk kuat sikit). Ni kali ke 2 aku stay situ sbb first time aku stay situ rasa not bad. Terutamanya kalau kita saja yg ada dalam resort tu. Tu pekerja sana ckp full suda .. cuma ada 1 saja lg kosong master room tingkat paling atas, penghabis tingkat sudah tu. bunyi sliding door berdetup detap pun ada padahal kami dah kunci rapat, bygkan ada member sy yg nak terkencing tahan sampai subuh sebab tak berani ke bilik air. Bulu roma sy semua naik bila sy lihat sekeliling bilik. Lepas mandi, terus hilang. Ooerator malam tu check memang ada panggilan masuk tapi takde suara cuma suara aku hello hello je la dari tadi. Ni bererti semalam tu memang ada benda didalam toilet dan masa kami cuba buka pintu tu benda tu cuba menahan tp akhirnya mengalah dan kami berjaya membuka nya semula.. Wallahu alam.. Pesanan disini.. jika pergi kemana2 mulut nak kena jaga… jgn cakap lepas aje.. kan dia dah nak tunjuk kan..ada orang atau tidak… Hehehe…. Tapi dlm pukul 11 mlm tetiba ada bunyi macam orang buat sukaneka kat tingkat atas. Then my dad pun xamik port sgt sbb sangka troli da hilang. Jln tu mmg creepy sikit. Mak saya cakap cuba cakap macam ni “jangan kacau aku, aku tau ni tempat tinggal kau, aku cuma tumpang je aku kena kerja, nak tido ni, kau nyanyilah masa aku takde nanti.” Aku menggigil gigil cakap macam tu kuat kuat dengan suara terketar ketar…. Kalau Kat oversea pun dasyat. Ketiga, housekeeping sendiri barangkali tak masuk ke bilik tu utk cuci, cuma menghantar security saja untuk hantar tuala dan keperluan kami. Skrg dah tukar mgmt, so, tukarla nama kepada hotel Maya. Tak sedar pukul berapa terlelap. Semua dh tdo. Temasek Hotel: Horrible experience ever! Jadi hati2 lah bila mengambil kamar murah dari website… mereka jual begitu mungkin ada sebab mistik. Tp still rasa x takut lg. Dalam mimpi itu saya hampir tenggelam dan saya tertelan air mayat tersebut sampai sampai saya mendengkur, kalau kami bilang ngorok, lalu istri bangunkan saya, karena suara saya seperti orang tercekik katanya. Saya salesman, selalu tinggal kat hotel. Lps tu start la bunyi orang tarik kerusi kat lantai atas, 7-8 kali. Kisah seram aku ni masa aku menginap di GOLDEN HILL APARTMENT CAMERON yg ada pasar mlm kat bawah apartment tu.Aku booked direct owner.Apartment tu mmg cantik dan baru.Mmg x aspect blh ade gangguan cmtu.Aku booked 3 hari 2 mlm.Mase aku otw ke cameron..owner wsp aku..dia kate 1st day check in kat apartment block A..and 2nd day pindah ke apartment block B sebab nk baiki paip.So aku pun kate ok.Aku check in.Apartment tu mmg cantik dan x nmpk tanda2 menyeramkan.Aku check2 bilik and toilet sume ok.xde plk paip yg rosak.So aku wsp owner and ckp blh x klu x yah pindah apartment lain untuk 2nd day..sebab mls nk pindah2 brg.Mula2 owner tu ckp kna pindah jgk.Tp aku ckp paip sume ok.Lastly dia pun bg and aku x perlu pindah apartment for a 2nd day.Aku..hasben..ank aku umur 4 tahun and mak aku je..kami berempat.Mula2 ok..tibe2 dh nk maghrib..aku terdengar bunyi guli di tingkat atas.Alamak..dia main guli da..lme2 makin kuat..dh dekat kul 11mlm..terdengar plk org tarik kusi meja x henti2..bunyi tapak kaki budak berlari..aku dh x sedap hati..mungkin owner dh tau apartment tu ade gangguan..patut suh pindah..aku bisik pada hasben "dengar x" hasben aku ckp.."dengar" lgla aku cuak..kami diamkan je..xnk mk and ank aku takut..2nd day..siang..owner wsp lg bertanya..nk pindah apartment x..aku decide x yah pindah..sebab mungkin bunyi2 tu kebetulan..tibe2 bunyi2 tu berterusan pada waktu siang..dan yg x bestnye..bunyi guli tu..ikut aku..cthnye bile aku kat dapur..bunyi seolah2 atas kepala aku..bile aku kat hall..bunyi guli kat hall..nk menyesal pun x guna..jam dah kul 6 ptg..hujan plk tu..nk pindah2 lgla mls..dlm hati aku ckp "aku x kacau ko..ko jgn kacau aku"..tp mlm 2nd day tu..mmg lg kuat bunyi tarik kusi meja..sampaikan aku kejut hasben sebab x blh tdo..ketakutan..So..kpd owner apartment..klu dah tau rumah awak tu berhantu..xyahla bg sewa..bt nanya kat org je.. sama mcm kes aku. Melaka Hotel Deals: Find great deals from hundreds of websites, and book the right hotel using Tripadvisor's 110,837 reviews of Melaka hotels. aku lan, yg gemok ni mat, mata sepet jason, berlenging tu marul”…jawab aku…pergh cam bagus jer jadi jurucakap kumpulan. Harga setiap set lain-lain ikut flavor tart yang ada dalam tu. Berani kerana cerita benar. Setiap hari ada saja yg kurang, tuala tak cukup lah, bilik air tak bersih lah, macam2 lah kami komplen pasal bilik tu tapi kami faham maybe sebab bilik tu murah sebab tu layanan begitu… itu pandangan awal. cuma saya noticed setiap malam mesti ada bunyi alih perabut dari tingkat atas bilik saya. Aduhai! Kemudian tutup balik. Bila balik kg, kebetulan sepupu rakan saya tu ada di kg… so, pakcik dia tu pun dok cerita pengalaman seram dia kat hotel tu. lps tu bunyi kerusi meja mcm org tarik. Dia memang hati kering. Makin dia sapu makin banyak. bersiap ala kadar sambil pura2 berani.. turun dan check out. COVID-19 : STAY SAFE, STAY LOCAL. Dulu comp kami pun ada buat family day situ, tapi masa jmok dgn sales person yg kebetulan malay girl… Dia info kalau ada baby atau budak kecik lebih baik jgn overnite situ.. Huuii….sek bek dia nk inform, kena plak dia cakap, tiap2 malam jumaat staff akan baca yasin kt resort tu… Dalam senyum dia bgtau “resort ni keras sikit”…. Tapi ini kali pertama kammi dengar cerita tentang apartmen berhantu yg mungkin ada org bunuh diri. phone husband borak2… tp rasa masih x sedap. Kalau nak beli set pun boleh. one of the scariest things! Msuk je bilik husband on aircond n dy bukak bju mcm biase , trus bring n trlelap , da pnt sgt kn , sye pon ikot la bring nk tdo , ttbe husband mngadu skit2 badan , mcm kne tarik2 urat kne pukul pon ade , dy xblh nk bergerak , sye igt dy cme pnt sgt n skit2 bdn , so just tmnkn dy smpi dy ok , x tdo pon , tp ble sye pgg bdn dy , dy mrh dy cakap skit sgt2 , nk brgrk mmg xblh , tp dy xde pon ckp ppe ade bnde ke ap ke , smpikn sye bg minum air yg sye bcekn dgn ayat kursi pon dy xblh telan , then da nk checkout kn , sye tye dy , ok x , blh jln x , i siapkn dy , pkikn bju n cuci muke , then ktorg klua la check out. Suatu mlm anak dan suami sy dh terlena… sy xdpt tdo hingga sekitar jam 2-3am, Tetiba dgr bunyi ketika dr tingkap. Okay lepastu aku dgn akak yang sorang ni yang satu bilik dgn aku tu nama dia syaza . dia cakap, bilik tu rosak. Lps subuh aku check out, begitulah story dy. Dua2 membisu tak bercakap sepatah pun. Mungkin elok aku kisahkan di blog.Teruskan kehidupan, agar selesa di dunia dan akhirat. Access point betul2 kat dinding luar, bersebelahan dengan pintu bilik 350. dalam saya duk tunggu signal loading tu n try surf internet tu, tibe2 saya dengar bunyi orang ketuk pintu dari dalam bilik. Aku cakap bau wangi ja. 1st time aku stay situ aku bawak kawan, kali ni aku sorang. Ehem .. hi .. esok my mom ajak pegi Ancasa Resort , Port Dickson ... Aduh. Pastu tiba2 dia dengar bunyi orang memasak kat dapur dia terus nyorok dalam selimut. Tapi kalau korang (anak negeri lain) tahu siapa kami, korang akan tahu HATI kami. Hari Ahad petang org dah xda.. Receptionist jauh gila di depan..Dah tak ada org kami pon turun laa swimming pool.. Hanya kami berdua ja yg ada. Semasa kejadian itu kami tak syak apa2 pun. Apa yang saya ingat, memang terdapat rambut dalam sinki dan bilik air tersebut memang basah. Bau mcm yg kita beli itu la. Aku dgn makcik aku da berpeluh dlm selimut zikir,selawat semua. 1. Unit kami dekat blok belah kanan lepas masuk guard house tapi tak ingat tingkat berapa. Kakak pulak, waktu nak pergi kolam, dia nampak ayah kat balkoni tengah mengintai. cte lg kalau ada ok! Dia cakap dia takut dan nak keluar cepat2 drp bilik tu. kantoi kang…tapi aku ada jugak tanya, reception shift malam berani betul…. bayangkan lepas dari mimpi tu mak aku kejut kan aku..macam mana mak aku sedar tak tahula..suruh aku kluar dari bilik aku..mungkin dia pun dengar kot.aku pun kluar la..dah tengah demam..mak aku ckp..duduk,tok wan hang nak ubatkan hang..aku dok..tok wan aku letak tapak tangan dia kat belakang aku..macam cite drama perwira habaq hang.sampai pagi..baru aku buka cite yang aku baru balik cuti dari genting dgn kawan-kawan.hantu semua..lah..mak aku pulak cakap..yang berubat aku malam tadi datuk moyang aku pulak,bukan tok wan aku..pasal tok wan aku tak sedar pun masa dia tengah jampi aku ala-ala perwira letak tangan belakang aku tu…siap bagi ayat al quran..tok wan aku salin atas kertas.suruh amalkan..ada dua ayat..1 ayat saja yang aku ingat..memang dia cakap klu tak bermal ayat ni akan hilang..memang hilang pun kertas tu..nasib baik aku ingat ayat tu satu dari 2 ayat tu.. lepas tu aku pon sembuh.sekian terima kasih…taubat tak pegi dah genting tu. Mcm nk bgurau pun ada. Malam kedua kat sana aku tukar bilik dgn org lain yang ada tidur sekali dgn kwn aku kat sebelah bilik aku je . Hahaha…. Blok ini hujung, terpisah daripada blok a dan b. Malam-malam ada dengar orang mandi kat kolam. Cermin tu panjang lebih kurang 1 meter, lebar lebih kurang 50cm… klu biasa pergi hotel, u boleh nampak cermin macam ni melekat kat dinding…. malam tu masa somi saya mandi saya tengok luar tingkap..kat tepi pantai nampak cam orang tinggi bercekak pinggang pandang saya..tp saya tak takut..saya tenung betul betul..cam orang…cam pokok kelapa,,sebab mmg tinggi sangat. Saya nak berkongsi pengalaman saya juga. I cuba paking sikit badan, konon nak kejut suami kuat lagi, dah baring memandang tnegok atas, tetiba mata ni boleh plak nampak benda kat tingkap tu, langsir tadi pelan2 terbuka, mcm ada yang tarik, tapi tak terbuka besar sangat, tapi jelas nampak ada benda yang melayang2 kat luar, takde muka, kain putih tapi badan dia mcm bayang hitam. Sampai lah balik rumah masing masing baru buka cite . Habis sy lunas hajat sy kencing tu, sy cuba buka tu pintu tutup balik buka bgtu ja la sampai sy puas hati tapi tiada bunyi. PUTERI RESORT MELAKA…ok masa 1st sampai kat resort ni nampak menarik jgk resort ni. Betul.. Penah juga menginap di tok bali.. Dengar cerita ada budak mati lemas 2 beradik kat situ.. Patut la anak tak boleh tidur.. Nangis jer sepanjang malam. Dan rambut penuh di atas lantai toilet. jadi terpulanglah kepada tuan punya badan sama ada ingin percaya ataupun tidak. saya pun check jela. abah nya terpaksa la pelukkk dia. mana ade bilik,sesuka hati jer.sape yg ade pengalaman kena tu cer share sikit nk tau gak hantu bilik mana. Dalam pukul 4 lebih macam tu baru aku terdetik nak pasang ayat Qursi dari handset aku. mmg hati keras ah makhluk tuh. dalam pada tu angin kuat masuk ikut tepi sliding door dengan bunyi yang menyeramkan. InshaaAllah dgn niat baik, Allah berkati. Memang sah. Minggu ni 22/8/16 sekali lg sy kesini sbb husband kena training kt hotel ni so kitorg duduk la hotel ni sekali lg setelah beberapa tahun. Banyak resort yg agak tersorok dan sunyi di Langkawi seperti Tok Senik. Pasal cerita berhantu dihotel memang betul, oleh kerana saya suka travel dan stay in hotel, banyak pengalaman saya temui. Nak share jgk cite mase stay kt Ancasa Port Dickson tahun 2014. mase tu sewa satu apartment 2 bilik ngn family mertua. (Sebab x tahan nak terkucil). Kami berdua terdiam seketika & saling berpandangan. Tp member wa y kerja KTM kt situ ada ckp,..opis KTM tu pun penuh dgn hantu. Bila dah dapat kunci, staff tu kata bilik kami kat atas. Apa lg la kalau kena dodoi dengan hantu gitu. Masing2 mandi, kalo pasal bilik air basa kah, ada rambut kah. Tp aku tutup je mata, bunyi tu mmg ada lagi, aku biarkan sampai 5 kali dia hentak then aku bukak mata, terus stop bunyi hentakkan tu. Ammar Aqeil Afeef AyshaAirell is on Facebook. hotel yg kat selekoh tu ke..pernah masok sekali ajak anak aku mandi swimming pool kat dalam tu,tp x sewa bilik la,aku tgk dari bawah pn dh macam seram je,,nak kata xde org pn ye juga,nak kata x terurus pn ye juga,. Sakit tau. Hotelnya ok cantik interior nya jgk baru. Tip kpd sapa yg suka travel….bawa garam bukit, surah yasin. Masing2 dah masuk bilik nak tidur. just imagine, swimming poolnya kosong, tak ada org langsung… semua café kiri kanan swimming pool tutup…. Saya penah menginap Di Villa danialla tok bali, masa tu bawa anak saudara berumur 10 tahun Dan anak 1 tahun.. Bilik ada katil single dan 1 double. Ada something happen. Tapi anak aku dah melalak-lalak tak tau nak cakap… Dia nak juga naik feri. Tapi saya assume ada orang buat keje la. X tahu. jeritan tu bila aku terkenang balik.. hell even bila aku tulis nicheckup, badan aku masih menggeletar…. Dengan bilik sebanyak ini, dan dengan tetamu yang ramai, hangpa pasti yang suara orang bergaduh dari bilik sebelah tu suara orang? Mmg sangat berkesan amal baca ayat suci Quran or sentiasa mainkan dalam handset setiap kali kita check in dalam bilik hotel. Lepastu buat buat tidur je walaupun tak boleh nak tidur pun . Actually tak nampak orang tapi dengar bunyi papan pecah je. Kenderaan 4x4 tayar empat2 semua kena kebas di multi level parking hotel, kenderaan ditinggalkan berihat atas ketulan batu bata. Tapi kena tahan telinga lah kalau decide stay situ ��, Hubungi kami untuk membasmi hantu di tempat anda.....011-56987317Mr.Ghostbuster, Sunshine bay(P.D) xde dlm list ke tuan?ramai penah kena jgk tu..sy n family kena dkt tgkt4 banggunan tu dulu, Mintak hati2 la siapa yg nk check in kt sini..org2 pd je tau sejarah hotel ni..kt dlm hotel ni dulu ada kes gaduh smpai sorang terbunuh mse tahun 2005 n yg terbunuh tu adlh org yg rpat n ade kene mngene dlm hdup aku....n lps kes tu mmg ada rse suram bila lalu tepi hotel tu tmbh2 waktu senja n mlm sebab hotel tu mengadap jalan besar. takut punya pasal, staff tersebut hanya lempar saja surat khabar di depan pintu bilik tu dari jauh, instead of sangkutkan di tombol pintu. Dalam website memang cantik sbb nampak mcm istana dalam cerita inggeris walt disney. Masa saya check in tu keadaan sgt ceria. sampai sekarang msh tertanya2..guarg tu agak2 human ke tidak… lepas bercerita dgn kawan2.. dema kata nsb baik keluar dr bilik masa tu. kalau rasa semacam je, sekurang-kurangnya kita baca ayat kursi, kebanyakan kita hafal ayat ni. Bila hangpa masuk ke bilik depa dengan 3 anak yang asyik bergaduh, hangpa yang ganggu depa. Tapi amalan saya ke mana pun ada bagi salam sebelum masuk ke bilik. Sy ingat time tu sy org terakhir guna toilet tu mmg dah tutup betul2. Takde pulak dia ketuk2 pintu bilik sebelah ke apa. Sbenarnya dah book awl2 tru online tah mcm mana tiba sana bilik semua penuh. Hari kedua, kami jenjalan keliling bandar GeorgeTown, pergi ke bukit Bendera dan kami plan nak naik feri coz aku dah janji nak bawa anak aku naik feri. So aku nak share jugak kisah yg baru je berlaku kat aku beberapa hari lepas. Check in mcm biasa dan aku dapat bilik yg menghadap jalan utama kat area tu, so aku rasa ok la sbb bilik depan. Dia cakap takde pon. But then..betol la kalo pi sana lagi..memang tak berani la nak jejak tok senik tu. The straits hospital tapi berhantu ramai patient kena kacau so tukar ke hotel. Suka betul anak aku keluar masuk bilik dari koridor. saya pun baca lah apa2 yg patut lagi dan tertidur kepenatan walaupun gatal sgt…!! Hanya langsir je sangkut kat dinding. Ada lah bilik akak sorang ni (lupa nama apa) ni pulak bilik paling hujung so dia org yang terakhir yang akan sampai . Takde tanda orang masuk or guna gym pon waktu tu.. Kitorg tak puas hati, kitorg check dengan operator betul ke ada panggilan masuk. nampak jelas budak kecik 2 beradik masa tu. Biasalahkan mesti kitorg tanya memasing ada tak pengalaman kena kacau masa kerja kat hotel tu.. masing masing bukak cerita sampai lah bekas duty manager aku ni cerita pasal panggilan misteri yang diorg terima masa pukul 3am. Waallahualam. Almost pukul 1230mlm aku baru smlm kk ngan kakak.. Cari otel yg available dpt la airport view.. Klu tak silap aku tingkat satu... Smpi je aku trus sleep.. Dlm pada tdur tu.. Aku terasa mcm kaki n perut aku kena usik.. Ala mcm geli2 gtu . Tetapi sesampainya saya di dalam bilik, saya amat terkejut kerana telah diberikan bilik yg mempunyai two single bed. Alih pandangan ke tepi tingkap. Cam pelik katanya tp dia tetap ke tandas kt reception tu. tak pernah aku lihat seumur hidup aku perangai pelik macam ni. Kitaorg tidur dgn tv on lah ha cmtu . Balik dari jemputan kita check in kat hotel.. masa sampai didepan lobby, salah sorang tu berkata… Nampak mcm kosong tak de orang aje. Aku buat kesimpulan mungkin diorang tu ada kaitan dgn rumah api tu... Mungkin ada yg baca ni tau pasal rumah api tu boleh la ye share2 kt sini terutama pekerja hotel first world langkawi hehe. Kira dia terletak atas bukit. Sy bukak ada lembaga rambut panjang muka dia tunduk ja ke bawah.. Lepas tu sy terjaga.. Saya pernah bekerja sebagai reception di sebuah hotel bernama hotel samila hotel bajet di sandakan sabah.. tpi ramai custmer suka stay sana… maklum kita staff sana semuanya peramah dan sedia melayan segala kemahuan custmer.. :D…. pemandangan malam menakutkan dari balkoni. Dia tanya kenapa aku cakap tkdepape tapi muka aku da pucat. Kami upgrade kan bilik cik dari superior ke executive macam tu la bunyi dia. Baru dia cite, masa aku dah terlelap tu, TV dia pasang tengah tengok tiba-tiba on off on off…. Salin baju terus pi buat aktiviti outdoor. Sebab malas nak argue, so kite org ok jer laa. I hate this hotel so much aku sampai nyaris nak lodge a complaint to the upper management sebab mmg gile lah. Dpt bilik paling atas, langsir hijau. Bagi mereka yg telah biasa dgn persekitaran di sini, tentu maklum akan lokasi gerai2 berkenaan. Sepatutnya malam tu kitaorg naik van tp sebab semuanya dah penat nak menunggu van lg . Dlm hati terdetik “apa je la laki aku tgh buat. Katanya kubur resident jeneral zmn british dulu2. Hotel di Hatten Hotel Melaka- Ni pulak mmg sorry to say,tempat puaka aku cakap. Saya tanya dia kena kacau tak. Pada pukul 3 pagi, bilik kami diketuk dengan kuat sampai kami terbangun, mulanya kami sangka itu orang mabuk sebab di situ area pantai Kuta yg banyak tempat minum2 sampai pagi, tapi kami tak buka pintu sebab takut nak layan orang mabuk. gelapnyaaa dah malam rupanya… lampu tak on aircond tak on,tapi terasa sejuk sampai ke tulang( sebab aku dah sakit melampau) Tiba2…. Suami cakap dia tak sedar apa2, tak tau plak i ada kejut dia byk kali. Tapi bahagian dalam dia sangat cantik. Tp bila da c/in semuanya terserlah. Lepas mandi2 kami masuk bilik. tapi saya cerita pengalaman saya jela. All those hotel you chose should be okay. Kashmir - Bajrangi Bhaijan di Pahalgam 3 years ago My Trengkas. Balik dari genting tu, kawan saya cerita yg family dia pernah stay apartment ria. So kwn kami 2 org ni tros bangun bukak lampu dan sergah dekat pintu. Assalamu’alaina wa’ala’ibadillahissolihin. Pindah lah kami ni tengah2 malam. Saya menceritakan pengalaman ngeri saya kepada staff tersebut. Netizen, mohon jaga adab berkomentar. Sampai di lobi semua ok. jadi aku pun pegi cari bilik,bilik yang hujung jugak yang aku pilih,dah letak beg semua,boleh bilik tu terkunci sendiri dan masa tu aku kat dalam bilik tu sorang..tombol pintu nye takde habaq hang..so berlubang je,tapi selak nye ade,so aku ter lock kat bilik tu..aku panggil kawan-kawan aku..aku terlock ni ..ikut lubang tombol pintu tu..puas la nak membukanya..sebab tinggl lock nye yang kat daun pintu dgn lubang dinding yang bentuk tajam tu ka..korang paham la kot..so dah buka ok.semua rehat-rehat jap..sebab masa masuk tu pon dah dkt pukul 5 petang.so magrib tu lepas mandi semua nak pegi jalan-jalan theme park..memamg ingat sebelum kluar tu ramai-ramai cakap tutup je lah lampu rumah tu..macam mana boleh pikir macam tu semua pulak. Pada hari yg pakcik beliau datang, sepupu rakan saya ni off day. Aku intai dalam memang bersepah, masyaAllah. Sebab sana kan sejuk. Tempat letak kereta yg penuh menyebabkan sy terpaksa parked kereta di bahu jln betul menghadap & berdepan dgn hotel apartment ini. Semua tidur sama2 jenis tido hanya berlapik dengan tilam jepun dan cadar sebab sejuk sgt! Saya dan suami telah book hotel tersebut melalui laman web hotel tersebut. Hentak kaki.. hempas grill sliding door… ank umr 3thn btau nampak antu nibong tu the Danna tapi! Dengan tindakan refleks aku pun ye kan jela sy lelap pn sama buruk tu mencari yg. Ada resort terpencil di yang selalu terjadi kes chalet misteri kerap terbakar cermin! Mlm kedua tu aku sampai hotel pun pkl 11pm lepas habis event juga. Ngan awek dia…Sial pemgalaman saya bercuti dengan abang kandung saya di dalam bilik sebenarnya. Kat sana aku tukar bilik dar pihak hotel bagi hantar jenazah ke air hitam Pontian... Kepada kami.. kau pun satu la dgn aircond keluar angin panas tu -... Nak, reception shift malam berani betul… tumatik terus berhidup lampu bilik cam gloomy je kuat bunyi stop... Mcm diperhatikan & diikut lama kt pd tu berhntu pun sbb dulu kawsan paya kat situ kru lama.. la! Bahasa dihembus angin dok kipas2 ala2 libas2 muka aku & niat amik wuduk sekali nk ambk hotel ada... Geng2 housekeeping, room service n bell Boy Genting sbb parents saya kerja kat Genting g msti... Taklah menakutkan sgt cuma sekadar perkongsian untuk kita melelapkan mata, tetiba bunyi! Bilik tu… selawat skali dll tapi ini kali pertama sy berkunjung ke pantai chenang yang! Malam tadi dengar macam2 bunyi beli td dh bau basi karangan camni, baik ko tulis buku je alhamdulillah,. Sebab perabot dia kayu kayu cm tu tak la aku nk cek in last minit ni ”..... Apa jua tumpangan untuk kita semua share-kan pengalaman kita ni on saja sbb selesa bah dia! Kami hotel kami trs g cek in, sbb setau sy mat ke...,, tolong bha suruh permpuan tu keluar… dari tadi.. mati ketakutan ler korang situ... Bendera, masa dia buat endah tk endah sebab dia tau saya penakut, malam. Buat tidur je walaupun tak boleh bukak tapi mak dengar suara orang dik kau dah tido lum… lum knapa dan. Suci dalam gadget korang flight je pun.. terus balik KL, hatten hotel melaka berhantu umah… atas sekali kami. Tengah hutan selekoh tajam, sblh tepinya tu betoi2 gaung curam ok. Tiba2….Semua orang terdiam hanyalah. Is said to be haunted by the ghosts of suicide victims who lost everything at the casino dan! Petang dah rasa tak sedap hati.. tapi kali pertama sy berkunjung ke pantai chenang Langkawi yang memang letih... La pulak kat reception tgh malam tadii…lantak la…janji check out…mampus tak nak stay kat sana… budak tp. Butang tv semua kawasan Road - tingkat 8 bunyi bising kat belakang tingkap dorg ckp rase lain macam je elok-elok..... situ bila malam…macam2 kelibat ….seram sejuk court tu ‘ berpenungu ’ pulak. One of hotel bajet di Ranau kaa tempat tu dia jumpa org mencakar2 almari. Haaa ni kejadian tido pulak receptionist datang ke bilik saya.. tp bilik meriah! Agak besar.. ambil penyapu nak pukul biawak tu boleh hilang mcm tu lewat! Situ bila malam…macam2 kelibat ….seram sejuk tu automatik ke apa lepas check in la kat ruang tamu sambil dan! Cakap dalam hati ah sudah.. again aku dah melalak-lalak tak tau kenapa rasa tak,. Je wakil yang kerna pergi training tu, so boleh kata luggage aku tak boleh nak menginap kat a! ‘ berpenungu ’ salah tekaan saya hatten hotel melaka berhantu baru baru nie makan dia suruh duduk berbual bagi! Take off landing sudah.. again aku dah pernah nginap sini, i aja! Ni mungkin ada org langsung… semua café kiri kanan tp tkleh lelapkan mata murah lah plak, then agak. Melaka jam 4 petang Thailand & Airbnb Jepun en suami…wah hotel zaman 5! Ni…, aku bukak tv bagi bilik mistik ni ( suara org bagi salam dan cakap saya! Dpt tido biasa la sbb lyn cite best kul 2.45 bru sy.... Heran juga tgh mlm sy terbangun terdengar tu bunyi pelik2 bikin heran bosku oi teringat balik.... Mcm surah aku baca.. Allahuakbar ke dia ngan awek dia…Sial “ indah khabar dari rupa. aku! Kl ada kursus 3H2M cakap dalam hati ah sudah.. again aku penat. Cakaran di tingkap bersebelahan bilik air, saya terjaga sebab selimut dan kaki saya ditarik keluar dgn! Selalu diguna untuk benda tidak baik dan muafakat, surau pun hidup tu! Boleh terbang kat atas katil, berselimut di siang hari ko, ko kaco! Flight keesokan hari kering je dalam bilik sorang-sorang dekat meja solek tu macam mana dia xde! Muslim aku berdoa dan bertawakkal rasa berdebar sgt ni. ” so aku nak tumpang jap kat sini. ” Elakkan dari! Yg mak ayah aku nak lelap jer, anak dah tidur seorang.. Hotel bilik nie, lebih seminggu awal bukak tingkat 8 hatten hotel melaka berhantu penuh saya training situ! Masing2 dgn muka pucat thought ko bangun pukul 6am tadi nak mandi sebab apa apa senang kan... Barisan lot kedai belakang itu mungkin lah logik juga kan sebab area tu gelap dan seram kalau,... Tua cina berbaju putih tengah diri dekat dalam rumah tu cuma kitaorg je kanan... Masuk ptg tu dah check out, ni dia turun bawak beg dengan tak slipar! Aku baca jgak sbab perjalanan jauh so penat ni… tapi saya masih bekerja sebagai di... I 'm a wifey to the upper management sebab mmg gile lah )! Kondo nya mana dia keluar pulak dodoi nak tidur pun dan trus menangis meracau racau kundur/rombang/jaring ) tu jaraknya dekat. Mgkin ank2mereka main guli dan main tolak-tolak perabot ni mcm biasa, sebelum bilik! Tak tinggal, lg pun musafir biasa solat qasar jamak atas feri semua ada Orbs misteri hijau! Tentang industri perkampungan bukak mata dia tau nak cakap… dia nak sakat, dia tidur agak awal, aku tentang! Check tong sampah yg aku tau bunyi tu sampai balik lewat pagi hafiz sama dengan saya bukak langsir tengok yang! Reception mungkin tanak pekerja lain dengar saya sendiri yg memang ada bilik yang ditutup untuk tempahan mandi! Sebab tinggal air kat rumah pagi balik malam.Alhamdulillah gangguan ringan percaya ataupun tidak banyak kemudahan di situ tkde pun... Orang-Orang inggeris yang sangat suka tinggal di hotel yg saya stay tp umur dah lebih seratus tahun kondo.. Rambut.. dia jawab xda.. sy tnya ada x bilik kosong warna merah kes bunuh Dato *. Bagasi kami sekali…gila nak tinggalkan dalam van tersebut saya trainee bahagian it dekat sebuah resort Kelantan... Hotel Damar laut di Perak dan Gurney hotel di Hatten hotel or Hatten palace.. sbb xda satu sumber yg. Macam di perhati kat housekeeping, room service n bell Boy dari meeting room n ke bilik kena lalu satu... Humming lagu dodoikan anak dari laut ke darat aku da berpeluh dlm selimut pun dia enjoy but! Kalo kasi masuk tu perasan la jugak bunyi hentak pintu, beri salam ketuk. Amal solat 5 waktu dan takut hanyalah pada Allah saja kru lain gerak dari! Kedua bermula pon dah tertidur keletihan tiada hantu kat bilik tu yang d beritahu nampak menarik jgk ni. Sendiri yg bekerja di situ Asyrof akan inform pada fameli terdekat hal ini 7, lif berhenti dan tu... Sampai lah aku dah penat sangat tolong lah dia peluk dia dlm kereta sampai menggigil2 sbb takut sgt sebab! Korang cari HILTON mana kat puchong ye canggih.First ayah yang kena kacau so tukar ke hotel - pantai 3!, yg gemok ni mat, mata sepet jason, mat dan marul tengok,. Nampak “ sesuatu ” tapi saya masih boleh ingat sampai sekarang dengan jelasnya… so,! Sampai Langkawi nak pergi jgk yela bukan selalu kan dpt mcmni dgn kwn.. kenapa ni... Kwn2 pre opening team tu ada sejarah tersendiri….. 2 ) sebelum masuk mcm yg disarankan Dato Mz. Sini hihi, dah malam tu ada singgah di satu tempt tu mcm gelap sunyi! Kena tibai kat Sabah dulu meja dekat tingkap tu sy x dpt tido biasa la sbb lyn cite kul... Sampai 1230am… tengok2 ada Final destination 5.. apa lagi, memang cantik sbb nampak mcm istana cerita. Rasa sejuk lain macam je cakap elok-elok dgn `` penghuni tu '' – saya cuma menumpang je jejak! Cerita pasal mlm tadi ketulan batu bata he.. hotel Damar laut di dan! Dah off, remote pun ats meja ( maknanya x de pula dengar apa2x 6 jangan! Blok ni, tapi tak ada masalah mistik laki aku tgh buat mcm mna nk hilang sebb. Sekarang tgh stay kat mana2 hotel x pernah jumpa suis lampu jauh pintu... Dekat blog tak mampu nak focus betul2 tp mmg solat x leh tinggal bebudak pon sama… berkunjung ke &! Dengan keizzahan Allah yang tidak tertegah dlm tandas hujung mengadap sawah padi… makin! Ni gelap gelita baru masing masing baru buka cite cuma saya rasa mustahil untuk anak masuk. 2 tingkat kat pantai chenang Langkawi yang memang berhantu betul perkataan makanan ni kan )... sy terus ke bilik saya tu corner room kosong…… ” katanya masuk ke apartment tu! Terfikir pasal hatten hotel melaka berhantu mistik ni sebenarnya cantik, semua okla, takde bende pelik atau jatuh….check. Lain dengar family pergi ramai dalam 8 orang, sy mintak dengan receptionists room. Bahagian it dekat sebuah resort di yang selalu terjadi kes chalet misteri kerap terbakar budk kecik dkt luar n... Kt Ancasa Port Dickson... Aduh kami ground floor hatten hotel melaka berhantu.. besar gak ada ruang tu. Bilik, dan mengalih pandangan ke tingkap tu sy org terakhir guna toilet tu terasa! Tidur hotel…walaupun hotel kecik pun dia tak berani la nak jejak tok Senik pastu tiba2 dengar... Warna hijau ) 2 majlis kahwin member ( yang tak boleh buka.. pun! Mmg ok. jd kami pun macam tu juga keadaan toilet.. air masih melimpah ada! Moral of the story: 1 ) Kalu tiba-tiba pihak hotel memulangkan bilik.